BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, 1 June 2010

Apa tanggungjawab kita?


Assalammualaikum


Apa yang kita mampu untuk membantu saudara-saudara kita di sana, di Palestin, di Iraq, di Aghanistan, di Somalia, di Bosnia, di selatan Thai, di Pakistan, dan dimana sahaja yang ditindas dan diragut hak mereka.

Mampukah kita bersedia berSyahid? Doalah untuk mereka. Banyakkanlah doa untuk umat Islam diseluruh dunia. Doa kan lah yang terbaik untuk mereka semua. Semoga mereka dipermudahkan segala urusan. Bantulah mereka dengan apa yang kita mampu.



--> Rejim Zionis menyerang beberapa kapal aktivis keamanan yang dalam perjalanan untuk menghantar bantuan ke Palestin.


Senantiasa ada segolongan dari umatku yang memperjuangkan kebenaran, tidak membahayakan mereka orang yang menghinakan mereka sehingga datang keputusan Allah.” (HR. Muslim)....semoga mereka tergolong dlm golongan ini..Ameen




wassalam


Friday, 28 May 2010

Usaha selagi terdaya


Assalammualaikum


Pagi Jumaat memang indah, WG akan bangun awal walaupun xde kelas hari ini. Akan bersarapan, layan internet, bace paper, update blog, dan boleh bersiap awal untuk ke Masjid di Busan. Tempoh perjalanan lebih kurang 1 jam dari Ulsan Universiti.


Lagi 3 minggu final exam akan bermula. Kadang-kadang agak down bila fikirkan time midterm haritu, tidak berusaha dengan maksimum dan keputusan pon x maksimum..



Usaha lah kita untuk berjaya. Tidak kira untuk mencapai kejayaan di dunia dan yg lebih penting untuk merasai kemanisan ni Akhirat kelak.

Jangan beri dalih, katekanlah boleh!!


Seperti Danbo ini, berusaha melintasi jambatan walaupun dengan kemampuannya melangkah hanyelah kecil..


Wassalam


Lee Gan Nie
-Ulsan-


Tuesday, 25 May 2010

WG pon ade mainan tau

Assalammualaikum


Tahukah anda apa benda ini?..jeng jeng jeng..

Mr._ _ _

hehe, ini adelah mainan WG. Dah lame x de mainan kan, so bolehla untuk mengisi mase lapang. Nantikan kemunculan Mr._ _ _

So kepade bocah-bocah cilik jangan jeles k dengan mainan cek gani. Mahal ni tau..hehe



oo sok cuti untuk school NAOE sebab ade hari sukan lebih kurang. So kelas untuk semua subjek major tak ada..yahoo..


Wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-

Monday, 24 May 2010

Night scene at Busan


Assalammualaikum

Sume sehat?

Alhamdulillah WG juge sehat walafiat. Sekarang sudah musim summer. Panas dan kering. Haritu ke, WG demam. Sehari je pon.

Minggu lepas WG ke Busan, pergi melawat senior yang dah kerja. Seronok. Tapi Sabtu dan Ahad hujan, so balik awal ke Ulsan..


Gwangali Bridge..Jambatan yang lawa di Busan.


Night Scene from WG's askerama.

Amacam, canggih tak.hehe..saje nak test..

orait, sehinga ketemu lagi ya dong


annyong
wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-


Sunday, 18 April 2010

Hujung Minggu yang menyoronokkan



Assalammualaikum

Anyong hasaeyo. Harap semua sihat walafiat. Alhamdulillah WG semakin sihat dari selsema. Tadi baru pegi farmasi beli ubat selepas seminggu selsema x baik2..

Next week ada 4 paper untuk midterm exam. Selasa sebijik, rabu sejibik, jumaat sebijik dan sabtu ade sejibik lagi. Pastu sambung lagi next next week hari isnin last, sebijik lagi..

So, wikend kali ini sangat dipenuhi nota, calculator, dan bekas pensel je atas meja. Laptop pon dihadkan penggunaanya. haha kalau x buat camtu alamatnye 1 muka surat nota, sejam la bace x habes2..

Nak tengok ape yg WG studi, jom..


Subjek Fusion Engineering - Design and Production Innovation Using a Ship Product Model


Tengok Kojek, WG pon belajo pipe jugak la, haha. Tapi dalam kapal punye.


Hull structure modeling


Subjek Material of Mechanics. See sekarang WG sudah boleh kira berapa stress pada tayar kapal terbang bila time landing..

How to calculate shear stress.

Sekarang dah Ahad petang. Nampaknya ada masa lagi lebih kurang sehari setengah nak setelkan Fusion Engineering dan 2 hari setengah untuk Material of Mechanics


Doakan WG dapat study dan exam dengan mudah ye.

Amin..


ok jumpe lagi

Wassalam


-Lee Gan Nie-
-Ulsan-


Thursday, 15 April 2010

Mari Meng'Feel'kan diri anda

Assalammualaikum

video
Lagu dari Robbie Williams. Feel

WG tengah boring2 buat report dan selak2 buku Fluid Mechanics. Tetiba rasa mahu mengupload lagu ini kat blog..kehkeh..

Xde motif punya olang aaa


ok bye. Doakan WG berjaya exam dengan dipermudahkan..


Wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-

Tuesday, 16 March 2010

울산대학교 개교 40주년 기념..축하


Assalammualaikum

Hari ni 16hb Mac merupakan tarikh bermakna bagi seluruh warga University Of Ulsan (UOU). Hari ini genap 40 tahun dimana UOU ditubuhkan secara rasminya pada 16 Mac 1970.

Bangga WG menjadi salah seorang pelajar di sini terutamanaya menjadi pelajar Naval Architecture & Ocean Engineering (NAOE).


Pemandangan dalam UOU


Bangunan utama UOU


Gelanggang tanah liat untuk Tenis semasa musim bunga


Pemandangan pada waktu malam


Satelit berdekatan dengan School NAOE. Tidak dapat dikenal pasti kegunaan utamanya. Rasenye macam untuk ketenteraan dan keselamatan negara je..


So, arini cuti...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yahoo
tapi banyak je report nak kena siapkan. Go go go..!!


babai

Wassalam

Lee Gan Nie
- Ulsan -




Friday, 12 March 2010

Springtime's Snow Story


Assalammualaikum

Cuaca agak pelik. Sudah lebih kurang 2 minggu suhu berada dalam lingkungan 10' celcius dan menunjukkan sudah masuknya musim bunga..

Tetapi tidak disangka-sangka salji turun dengan lebatnya pada hari isnin lepas. WG yang berada di ulsan dapat merasa salji pertama di sini. Ulsan jarang turun salji tau.

Rasanya tu memang salji terakhir untuk tahun ni. Tapi pelik!! skang dah musim bunga!!
Kuasa Tuhan yang maha esa..

ok nak kongsi 2 gambar semasa salji di UOU temph hari


Gambar di sekitar School of Naval Architecture and Ocean Engineering (NAOE)


Jalan yang wajib dilalui setiap hari ke kelas. Jaraknya tidak lah terlalu jauh dari hostel WG, sekitar 500 m. Tapi sepanjang perjalanan adalah bukit!! waa memang exercise free-free tiap2 hari..

ok hari ni ari Jumaat, WG memang free pada hari ni. Xde kelas langsung.
So akan gerak ke Busan Mosque untuk Solat Jumaat. Sejam dari UOU..

Ok. Salam Jumaat

Wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-

Monday, 8 March 2010

Morning everyone


Assalammualaikum

Selamat pagi dunia.

Arini WG bangun agak awal dari biasa, alhamdulillah sempat Subuh x gajah. Bangun dalam kol 6.45 pagi.

Bangun, solat Subuh, break the fast dengan mangan roti karo ngombeh teh. Fuh enakae ora masalah.

Pastu baca nota lecturer sikit

Update facebook sket, tgk weather forecast sket, usha2 Utusan Malaysia Online sket

oo x lupe update dan sync iPod touch jugak. Dah lame x update application2 baru.

emm semua ade sehat ka? Nape dah xde update family blog.kekeke..xde aktiviti terbaru ke?


Di Forbidden City - Beijing


oo semalam senior Malaysia di sini,Jinq tyng kenalkan WG dan Ayie ( rakan yg same2 belajar di sini, dak JB) dengan seorang profesor dari Jepun, Lee Shikii. Beliau mengajar subjek Fluid Mechanics untuk School NAOE. Rapat dengan beberapa orang senior kami. Lee Shikii dah 70 tahun dah, tapi masih kuat fizikal dan mentalnya. Memang dasar orang Jepun. Bagos2..

emm tapi sem ni WG x berkesempatan nk amek kelas dengan beliaun kerana kelasnye dah penuh. Xpe next sem harus cop awal..

gambar tu saje je, xde kena mengena pon dengan entri..hahahhaa.kelako2


ok

ok da
babai...

wassalam


-Lee Gan Nie-
-Ulsan-

Saturday, 6 March 2010

Kehidupan baru di Ulsan University


Assalammualaikum

Alhamdulillah sudah hampir 10 hari WG pindah masuk ke Ulsan University, di bandar Ulsan. Ulsan merupakan bandar terbesar berdasarkan keluasan di Korea dan GDP per capita yang tertinggi di Korea.

Ulsan merupakan pusat industri Korea Selatan, dengan terletaknya
1. world's largest automobile assembly plant operated by Hyundai Motor.
2. world's largest shipyard operated by Hyundai Heavy Industries.
3. world's largest oil refinery owned by SK Energy.

Bandar Ulsan berada di tanggga ketiga sebagai world's wealthiest economy..

Ok, itu adalah serba sedikit pengenalan tentang Bandar Ulsan.

So far semuanya ok dan berjalan dengan lancar. Penduduk dan student2 di sini lebih friendly dan 'rare' berbanding di Seoul. Kelas pon dah bermula dan dah ade simple report. Makanan juga agak heaven di sini, ye betol. Side dish sangat banyak dan sedap berbanding di Seoul.

WG di sini bersama dengan 5 orang rakan yang lain. Kami semua mengikuti jurusan Naval Architecture and Ocean Engineering. Jom, mari membuat kapal bersama WG ye selepas ini. Boleh main kat Parit Sakir. Jika tiada aral melintang, WG akan grad lagi 2 tahun. Doakan la ye semoga semuanya dipermudahkan.

Berbanding di Dongyang Technical College di Seoul dulu, di sini WG tingggal di hostel University. Nampaknya kembali ke zaman duduk askerama macam time sekolah dulu. Sudah tidak boleh memasak makanan kegemaran dan tidak lagi boleh mengasah bakat. Oh dan juga skill memasak makanan eksotik WG nampaknya sedikit akan terganggu..haha..WG akan makan di kedai setiap hari dan kadang kala makan ramyeon atau spageti je.sedih2..

Ok WG nak tunjuk sikit gambar bilik WG. 1 bilik 2 orang.


Meja study, rak buku dan meja kopi. Semua perabut ni memang sudah disediakan. Cuma sangkutan baju tu je WG beli sendiri. Belakang meja kopi tu adalah heater ye kalau anda semua nak tahu, guna time Winter.


Katil double decker. WG nya katil tingkat atas. Time gambar ni diambil, ibul ataupun selimut yang diorder guna internet tak sampai lagi. Kalau x boleh tunjuk.


Almari baju yang dikongsi bersama. WG nya yang sebelah kanan tu. Yg ada pemegang pintu tu la, yang kiri tu roomate punye, xde pemegang pintu..haha


Rak kasut dan port tempat letak barang mandi

Duduk sini nampaknya kena lebih rajin, pandai bawak diri, dan pandai menjaga masa. Maklumlah dah masuk U kan. Kelas pon jauh, so kena sentiasa bersiap dan gerak awal.

Ape-ape pon WG memang dah set mental untuk lebih rajin dan bersemangat untuk belajar di sini. Harap sampai habis belajar semangat ni berterusan. Target WG adelah nak dapat kerja disini sebelum pulang ke tanah air. Doakan kejayaan WG di sini ye.

orait, nanti update lagi ye. See you soon

wassalam

Lee Gan Nie
- Ulsan-







Tuesday, 2 March 2010

China sudah WG tawan..


Assalammualaikum

Alhamdulillah WG sudah selesai pindah ke Ulsan dan sedang memulakan hidup baru di Universiti Ulsan. WG sihat walafiat disini. Duduk di hostel dan bukan lagi dok rumah seperti di Seoul dulu..Sekarang WG bergelar Pelajar jurusan Naval Architecture & Ocean Engineering ataupun NAOE..

Orait, mesti semua terkedu dan terasa tertunggu-tunggu mendengar cerita travel WG ke China tempoh hari. kn kn kn.!!..

Dengan bangganye WG akan menyelitkan sebahagian gambar2 menarik untuk tatapan semua. Kalau nak gambar lagi banyak, sila ke Facebook wokeh..

WG ke China bersama 3 orang rakan yang lain iaitu Umair orang Nogori Sembilan, 'Ammar dari Kedah dan Napi dari Pahang. Kami terbang dari Seoul ke Shanghai 6hb feb dan terbang kembali dari Beijing ke Seoul pada 17hb yang lepas. 11 hari yang penuh dengan pengalaman yang tidak dapat diadaptasi dengan tulis kat blog je..hahaha..

Mari tengok gambar, jom..!!!

WG mulakan dari Shanghai. Kami di Shanghai selama 5 hari 6 malam. Tidak banyak sangat yang menarik di Shanghai kecuali melihat bandar yang pesat membangun dan rakyatnya yang sangat terdesak untuk maju dengan pantas. Banyak bangunan2 gergasi dan tinggi. Shanghai adalah pusat ekonomi China dan kos hidup lebih mahal dari Beijing

Shanghai Stadium. Salah satu stadium yang digunakan semasa Olimpik


Shanghai Railway Station..Superb sangat sesak kerana semua sibuk nak balik kampung sempena Chinese New Year


Yuyuan Road & Garden..Kawasan perlancongan yang popular di Shanghai. WG beli Baju China kat sini la..haha


Oriental Pearl Tower. Icon Shanghai


French Consession.. Street ala-ala Europe. Memang sangat style dan bersih


OK. Kite gerak ke Beijing lak ye..Beijing sangat banayak tempat menarik. Kami di Beijing selama 5 hari 4 malam.Rasa tak cukup masa je nak pusing, serius!!..Ada je tempat yang WG x sempat pegi kat Beijing ni. Nak tengok kampung bole, bandar bole, shopping bole, istana bole dan macam2 lagi ada kat Beijing. Makanan halal pon senang carik di sini..


Bird's Nest..Yahoo. Macho bukan WG dah sampai sini la. Tempat berlangsungnya Olympic 2008. Memang sangat besar dan teruja bile dapat menjejakkan kaki di sini


Forbidden City..memang sangat besar dan gah. Hebat, memang sangat hebat bagaimana maharaja China dahulu kala. Forbidden City termasuk dalam salah 1 World's heritage.. oo ye, WG ade curik 2 ketul batu dari sini.haha..


CCTV Building. Dikatekan kebanggaan architecture modern. Memang besar, tapi tyme WG pegi sini sangat hambar seperti projek tergendala. Tengok la bawah tu, berkarat dah


Salah satu kedai makan muslim. Jangan risau bila melancong di China. Kedai Halal boleh dijumpai di hampir setiap street di sini. Makanannya banyak berasaskan kambing berbanding kita di Malaysia iaitu ayam.


Water Cube. 1 lagi kebanggaan baru China. Memang unik dan sangat lawa pada waktu malam. Terletak betul2 sebelah Bird's Nest


Great Wall China..yaaaaaaaaaaaaahhhhhhoooo.. ini lah tempat palaing menakjubkan setakat yang WG pergi dan jumpa setakat ini. Tak terjangkau dek akal bagaimana panjang dan gahnya binaan ini. Terlalu banyak persoalan dan kekaguman bila menjejakkan kaki di sini..serius, pegi lah sini ye..hehe


Terminal Three, merupakan Terminal Airport terbesar di dunia. Dibina bagi melancarkan perjalanan Olympic Beijing


Icon China yang tidak perlu di terangkan lagi, Giant Panda. Hanya terdapat di China. Sangat lincah dan menggelikan hati melihat gelagat panda2 ni beraksi


Salah 1 Masjid di Beijing

Summer Palace. juga merupakan salah 1 Worl's Heritage yang terdapat di China..lagi besar dari Forbidden City dan serupa macam 1 kampung. Padahal hanya tempat maharaja China lepak tyme musim panas je pon..


Kami berempat di Great Wall..dari kiri 'Ammar, WG, Napi, dan Umair


Niujie Mosque di Beijing. Largest Mosque in Beijing. Sangat menarik kerana seni binanya, warna, ukiran, bumbung dan sekali pandang seiras temple2 di Malaysia walhal ianya adalah Masjid. Dan juga mendengar khutbah Jumaat dalam Bahasa China.haha..Cara mereka di China melaksanakan ibadat2 juga sedikit berlainan dengan cara kita di Malaysia

oh sangatlah banyak nak diceritakan sebenarnya, tapi tak tersampai melalui penulisan disini la. Lain la kalau WG buat 1 buku, haa baru la bole crite suma yang WG dapat dr travel kali ini..

Ok, WG sekarang lagi bz berbanding kehidupan di College Dong Yang dulu nampaknya. Kamon Gani, u can do it..!!orait

jumpa lagi bile2

Wassalam

-Lee Gan Nie-
-Ulsan-


Saturday, 6 February 2010

Mari Berjalan-jalan

Assalammualaikum

yea, lagi 4 jam WG akan bertolak ke China. WG akan pergi dari 6hb sampai la 17hb ni bersama-sama 3 orang rakan yang lain

Kami akan turun di Shanghai, seterusnya ke Xi'an dan akan terus ke Beijing.

Shanghai


Xi'an


Beijing

Doakan kami semua selamat pergi dan pulang, dan juga membawa sebanyak kenangan dan pengalaman yang berharga.

Wassalam

Lee Gan Nie
-Seoul-

Apa tanggungjawab kita?


Assalammualaikum


Apa yang kita mampu untuk membantu saudara-saudara kita di sana, di Palestin, di Iraq, di Aghanistan, di Somalia, di Bosnia, di selatan Thai, di Pakistan, dan dimana sahaja yang ditindas dan diragut hak mereka.

Mampukah kita bersedia berSyahid? Doalah untuk mereka. Banyakkanlah doa untuk umat Islam diseluruh dunia. Doa kan lah yang terbaik untuk mereka semua. Semoga mereka dipermudahkan segala urusan. Bantulah mereka dengan apa yang kita mampu.



--> Rejim Zionis menyerang beberapa kapal aktivis keamanan yang dalam perjalanan untuk menghantar bantuan ke Palestin.


Senantiasa ada segolongan dari umatku yang memperjuangkan kebenaran, tidak membahayakan mereka orang yang menghinakan mereka sehingga datang keputusan Allah.” (HR. Muslim)....semoga mereka tergolong dlm golongan ini..Ameen




wassalam


Usaha selagi terdaya


Assalammualaikum


Pagi Jumaat memang indah, WG akan bangun awal walaupun xde kelas hari ini. Akan bersarapan, layan internet, bace paper, update blog, dan boleh bersiap awal untuk ke Masjid di Busan. Tempoh perjalanan lebih kurang 1 jam dari Ulsan Universiti.


Lagi 3 minggu final exam akan bermula. Kadang-kadang agak down bila fikirkan time midterm haritu, tidak berusaha dengan maksimum dan keputusan pon x maksimum..



Usaha lah kita untuk berjaya. Tidak kira untuk mencapai kejayaan di dunia dan yg lebih penting untuk merasai kemanisan ni Akhirat kelak.

Jangan beri dalih, katekanlah boleh!!


Seperti Danbo ini, berusaha melintasi jambatan walaupun dengan kemampuannya melangkah hanyelah kecil..


Wassalam


Lee Gan Nie
-Ulsan-


WG pon ade mainan tau

Assalammualaikum


Tahukah anda apa benda ini?..jeng jeng jeng..

Mr._ _ _

hehe, ini adelah mainan WG. Dah lame x de mainan kan, so bolehla untuk mengisi mase lapang. Nantikan kemunculan Mr._ _ _

So kepade bocah-bocah cilik jangan jeles k dengan mainan cek gani. Mahal ni tau..hehe



oo sok cuti untuk school NAOE sebab ade hari sukan lebih kurang. So kelas untuk semua subjek major tak ada..yahoo..


Wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-

Night scene at Busan


Assalammualaikum

Sume sehat?

Alhamdulillah WG juge sehat walafiat. Sekarang sudah musim summer. Panas dan kering. Haritu ke, WG demam. Sehari je pon.

Minggu lepas WG ke Busan, pergi melawat senior yang dah kerja. Seronok. Tapi Sabtu dan Ahad hujan, so balik awal ke Ulsan..


Gwangali Bridge..Jambatan yang lawa di Busan.


Night Scene from WG's askerama.

Amacam, canggih tak.hehe..saje nak test..

orait, sehinga ketemu lagi ya dong


annyong
wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-


Hujung Minggu yang menyoronokkan



Assalammualaikum

Anyong hasaeyo. Harap semua sihat walafiat. Alhamdulillah WG semakin sihat dari selsema. Tadi baru pegi farmasi beli ubat selepas seminggu selsema x baik2..

Next week ada 4 paper untuk midterm exam. Selasa sebijik, rabu sejibik, jumaat sebijik dan sabtu ade sejibik lagi. Pastu sambung lagi next next week hari isnin last, sebijik lagi..

So, wikend kali ini sangat dipenuhi nota, calculator, dan bekas pensel je atas meja. Laptop pon dihadkan penggunaanya. haha kalau x buat camtu alamatnye 1 muka surat nota, sejam la bace x habes2..

Nak tengok ape yg WG studi, jom..


Subjek Fusion Engineering - Design and Production Innovation Using a Ship Product Model


Tengok Kojek, WG pon belajo pipe jugak la, haha. Tapi dalam kapal punye.


Hull structure modeling


Subjek Material of Mechanics. See sekarang WG sudah boleh kira berapa stress pada tayar kapal terbang bila time landing..

How to calculate shear stress.

Sekarang dah Ahad petang. Nampaknya ada masa lagi lebih kurang sehari setengah nak setelkan Fusion Engineering dan 2 hari setengah untuk Material of Mechanics


Doakan WG dapat study dan exam dengan mudah ye.

Amin..


ok jumpe lagi

Wassalam


-Lee Gan Nie-
-Ulsan-


Mari Meng'Feel'kan diri anda

Assalammualaikum

video
Lagu dari Robbie Williams. Feel

WG tengah boring2 buat report dan selak2 buku Fluid Mechanics. Tetiba rasa mahu mengupload lagu ini kat blog..kehkeh..

Xde motif punya olang aaa


ok bye. Doakan WG berjaya exam dengan dipermudahkan..


Wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-

울산대학교 개교 40주년 기념..축하


Assalammualaikum

Hari ni 16hb Mac merupakan tarikh bermakna bagi seluruh warga University Of Ulsan (UOU). Hari ini genap 40 tahun dimana UOU ditubuhkan secara rasminya pada 16 Mac 1970.

Bangga WG menjadi salah seorang pelajar di sini terutamanaya menjadi pelajar Naval Architecture & Ocean Engineering (NAOE).


Pemandangan dalam UOU


Bangunan utama UOU


Gelanggang tanah liat untuk Tenis semasa musim bunga


Pemandangan pada waktu malam


Satelit berdekatan dengan School NAOE. Tidak dapat dikenal pasti kegunaan utamanya. Rasenye macam untuk ketenteraan dan keselamatan negara je..


So, arini cuti...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
yahoo
tapi banyak je report nak kena siapkan. Go go go..!!


babai

Wassalam

Lee Gan Nie
- Ulsan -




Springtime's Snow Story


Assalammualaikum

Cuaca agak pelik. Sudah lebih kurang 2 minggu suhu berada dalam lingkungan 10' celcius dan menunjukkan sudah masuknya musim bunga..

Tetapi tidak disangka-sangka salji turun dengan lebatnya pada hari isnin lepas. WG yang berada di ulsan dapat merasa salji pertama di sini. Ulsan jarang turun salji tau.

Rasanya tu memang salji terakhir untuk tahun ni. Tapi pelik!! skang dah musim bunga!!
Kuasa Tuhan yang maha esa..

ok nak kongsi 2 gambar semasa salji di UOU temph hari


Gambar di sekitar School of Naval Architecture and Ocean Engineering (NAOE)


Jalan yang wajib dilalui setiap hari ke kelas. Jaraknya tidak lah terlalu jauh dari hostel WG, sekitar 500 m. Tapi sepanjang perjalanan adalah bukit!! waa memang exercise free-free tiap2 hari..

ok hari ni ari Jumaat, WG memang free pada hari ni. Xde kelas langsung.
So akan gerak ke Busan Mosque untuk Solat Jumaat. Sejam dari UOU..

Ok. Salam Jumaat

Wassalam

Lee Gan Nie
-Ulsan-

Morning everyone


Assalammualaikum

Selamat pagi dunia.

Arini WG bangun agak awal dari biasa, alhamdulillah sempat Subuh x gajah. Bangun dalam kol 6.45 pagi.

Bangun, solat Subuh, break the fast dengan mangan roti karo ngombeh teh. Fuh enakae ora masalah.

Pastu baca nota lecturer sikit

Update facebook sket, tgk weather forecast sket, usha2 Utusan Malaysia Online sket

oo x lupe update dan sync iPod touch jugak. Dah lame x update application2 baru.

emm semua ade sehat ka? Nape dah xde update family blog.kekeke..xde aktiviti terbaru ke?


Di Forbidden City - Beijing


oo semalam senior Malaysia di sini,Jinq tyng kenalkan WG dan Ayie ( rakan yg same2 belajar di sini, dak JB) dengan seorang profesor dari Jepun, Lee Shikii. Beliau mengajar subjek Fluid Mechanics untuk School NAOE. Rapat dengan beberapa orang senior kami. Lee Shikii dah 70 tahun dah, tapi masih kuat fizikal dan mentalnya. Memang dasar orang Jepun. Bagos2..

emm tapi sem ni WG x berkesempatan nk amek kelas dengan beliaun kerana kelasnye dah penuh. Xpe next sem harus cop awal..

gambar tu saje je, xde kena mengena pon dengan entri..hahahhaa.kelako2


ok

ok da
babai...

wassalam


-Lee Gan Nie-
-Ulsan-

Kehidupan baru di Ulsan University


Assalammualaikum

Alhamdulillah sudah hampir 10 hari WG pindah masuk ke Ulsan University, di bandar Ulsan. Ulsan merupakan bandar terbesar berdasarkan keluasan di Korea dan GDP per capita yang tertinggi di Korea.

Ulsan merupakan pusat industri Korea Selatan, dengan terletaknya
1. world's largest automobile assembly plant operated by Hyundai Motor.
2. world's largest shipyard operated by Hyundai Heavy Industries.
3. world's largest oil refinery owned by SK Energy.

Bandar Ulsan berada di tanggga ketiga sebagai world's wealthiest economy..

Ok, itu adalah serba sedikit pengenalan tentang Bandar Ulsan.

So far semuanya ok dan berjalan dengan lancar. Penduduk dan student2 di sini lebih friendly dan 'rare' berbanding di Seoul. Kelas pon dah bermula dan dah ade simple report. Makanan juga agak heaven di sini, ye betol. Side dish sangat banyak dan sedap berbanding di Seoul.

WG di sini bersama dengan 5 orang rakan yang lain. Kami semua mengikuti jurusan Naval Architecture and Ocean Engineering. Jom, mari membuat kapal bersama WG ye selepas ini. Boleh main kat Parit Sakir. Jika tiada aral melintang, WG akan grad lagi 2 tahun. Doakan la ye semoga semuanya dipermudahkan.

Berbanding di Dongyang Technical College di Seoul dulu, di sini WG tingggal di hostel University. Nampaknya kembali ke zaman duduk askerama macam time sekolah dulu. Sudah tidak boleh memasak makanan kegemaran dan tidak lagi boleh mengasah bakat. Oh dan juga skill memasak makanan eksotik WG nampaknya sedikit akan terganggu..haha..WG akan makan di kedai setiap hari dan kadang kala makan ramyeon atau spageti je.sedih2..

Ok WG nak tunjuk sikit gambar bilik WG. 1 bilik 2 orang.


Meja study, rak buku dan meja kopi. Semua perabut ni memang sudah disediakan. Cuma sangkutan baju tu je WG beli sendiri. Belakang meja kopi tu adalah heater ye kalau anda semua nak tahu, guna time Winter.


Katil double decker. WG nya katil tingkat atas. Time gambar ni diambil, ibul ataupun selimut yang diorder guna internet tak sampai lagi. Kalau x boleh tunjuk.


Almari baju yang dikongsi bersama. WG nya yang sebelah kanan tu. Yg ada pemegang pintu tu la, yang kiri tu roomate punye, xde pemegang pintu..haha


Rak kasut dan port tempat letak barang mandi

Duduk sini nampaknya kena lebih rajin, pandai bawak diri, dan pandai menjaga masa. Maklumlah dah masuk U kan. Kelas pon jauh, so kena sentiasa bersiap dan gerak awal.

Ape-ape pon WG memang dah set mental untuk lebih rajin dan bersemangat untuk belajar di sini. Harap sampai habis belajar semangat ni berterusan. Target WG adelah nak dapat kerja disini sebelum pulang ke tanah air. Doakan kejayaan WG di sini ye.

orait, nanti update lagi ye. See you soon

wassalam

Lee Gan Nie
- Ulsan-







China sudah WG tawan..


Assalammualaikum

Alhamdulillah WG sudah selesai pindah ke Ulsan dan sedang memulakan hidup baru di Universiti Ulsan. WG sihat walafiat disini. Duduk di hostel dan bukan lagi dok rumah seperti di Seoul dulu..Sekarang WG bergelar Pelajar jurusan Naval Architecture & Ocean Engineering ataupun NAOE..

Orait, mesti semua terkedu dan terasa tertunggu-tunggu mendengar cerita travel WG ke China tempoh hari. kn kn kn.!!..

Dengan bangganye WG akan menyelitkan sebahagian gambar2 menarik untuk tatapan semua. Kalau nak gambar lagi banyak, sila ke Facebook wokeh..

WG ke China bersama 3 orang rakan yang lain iaitu Umair orang Nogori Sembilan, 'Ammar dari Kedah dan Napi dari Pahang. Kami terbang dari Seoul ke Shanghai 6hb feb dan terbang kembali dari Beijing ke Seoul pada 17hb yang lepas. 11 hari yang penuh dengan pengalaman yang tidak dapat diadaptasi dengan tulis kat blog je..hahaha..

Mari tengok gambar, jom..!!!

WG mulakan dari Shanghai. Kami di Shanghai selama 5 hari 6 malam. Tidak banyak sangat yang menarik di Shanghai kecuali melihat bandar yang pesat membangun dan rakyatnya yang sangat terdesak untuk maju dengan pantas. Banyak bangunan2 gergasi dan tinggi. Shanghai adalah pusat ekonomi China dan kos hidup lebih mahal dari Beijing

Shanghai Stadium. Salah satu stadium yang digunakan semasa Olimpik


Shanghai Railway Station..Superb sangat sesak kerana semua sibuk nak balik kampung sempena Chinese New Year


Yuyuan Road & Garden..Kawasan perlancongan yang popular di Shanghai. WG beli Baju China kat sini la..haha


Oriental Pearl Tower. Icon Shanghai


French Consession.. Street ala-ala Europe. Memang sangat style dan bersih


OK. Kite gerak ke Beijing lak ye..Beijing sangat banayak tempat menarik. Kami di Beijing selama 5 hari 4 malam.Rasa tak cukup masa je nak pusing, serius!!..Ada je tempat yang WG x sempat pegi kat Beijing ni. Nak tengok kampung bole, bandar bole, shopping bole, istana bole dan macam2 lagi ada kat Beijing. Makanan halal pon senang carik di sini..


Bird's Nest..Yahoo. Macho bukan WG dah sampai sini la. Tempat berlangsungnya Olympic 2008. Memang sangat besar dan teruja bile dapat menjejakkan kaki di sini


Forbidden City..memang sangat besar dan gah. Hebat, memang sangat hebat bagaimana maharaja China dahulu kala. Forbidden City termasuk dalam salah 1 World's heritage.. oo ye, WG ade curik 2 ketul batu dari sini.haha..


CCTV Building. Dikatekan kebanggaan architecture modern. Memang besar, tapi tyme WG pegi sini sangat hambar seperti projek tergendala. Tengok la bawah tu, berkarat dah


Salah satu kedai makan muslim. Jangan risau bila melancong di China. Kedai Halal boleh dijumpai di hampir setiap street di sini. Makanannya banyak berasaskan kambing berbanding kita di Malaysia iaitu ayam.


Water Cube. 1 lagi kebanggaan baru China. Memang unik dan sangat lawa pada waktu malam. Terletak betul2 sebelah Bird's Nest


Great Wall China..yaaaaaaaaaaaaahhhhhhoooo.. ini lah tempat palaing menakjubkan setakat yang WG pergi dan jumpa setakat ini. Tak terjangkau dek akal bagaimana panjang dan gahnya binaan ini. Terlalu banyak persoalan dan kekaguman bila menjejakkan kaki di sini..serius, pegi lah sini ye..hehe


Terminal Three, merupakan Terminal Airport terbesar di dunia. Dibina bagi melancarkan perjalanan Olympic Beijing


Icon China yang tidak perlu di terangkan lagi, Giant Panda. Hanya terdapat di China. Sangat lincah dan menggelikan hati melihat gelagat panda2 ni beraksi


Salah 1 Masjid di Beijing

Summer Palace. juga merupakan salah 1 Worl's Heritage yang terdapat di China..lagi besar dari Forbidden City dan serupa macam 1 kampung. Padahal hanya tempat maharaja China lepak tyme musim panas je pon..


Kami berempat di Great Wall..dari kiri 'Ammar, WG, Napi, dan Umair


Niujie Mosque di Beijing. Largest Mosque in Beijing. Sangat menarik kerana seni binanya, warna, ukiran, bumbung dan sekali pandang seiras temple2 di Malaysia walhal ianya adalah Masjid. Dan juga mendengar khutbah Jumaat dalam Bahasa China.haha..Cara mereka di China melaksanakan ibadat2 juga sedikit berlainan dengan cara kita di Malaysia

oh sangatlah banyak nak diceritakan sebenarnya, tapi tak tersampai melalui penulisan disini la. Lain la kalau WG buat 1 buku, haa baru la bole crite suma yang WG dapat dr travel kali ini..

Ok, WG sekarang lagi bz berbanding kehidupan di College Dong Yang dulu nampaknya. Kamon Gani, u can do it..!!orait

jumpa lagi bile2

Wassalam

-Lee Gan Nie-
-Ulsan-


Mari Berjalan-jalan

Assalammualaikum

yea, lagi 4 jam WG akan bertolak ke China. WG akan pergi dari 6hb sampai la 17hb ni bersama-sama 3 orang rakan yang lain

Kami akan turun di Shanghai, seterusnya ke Xi'an dan akan terus ke Beijing.

Shanghai


Xi'an


Beijing

Doakan kami semua selamat pergi dan pulang, dan juga membawa sebanyak kenangan dan pengalaman yang berharga.

Wassalam

Lee Gan Nie
-Seoul-